poniedziałek, 23 grudnia 2013

Paszteciki z grzybami leśnymi

Przepis na ostatnią chwilę, tak między barszczem a pierogami, ale przed sernikiem ;-)



Przepis własny

Składniki:

3 ciasta francuskie
starty żółty ser (dowolna ilość)
kilka sznurków mieszanych grzybów suszonych (można wymieszać z pieczarkami)
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
cebula duża
masło

Grzyby zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. godziny. Odcedzamy, studzimy i blendujemy. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do grzybów. Mieszamy dokładnie i doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba.

Ciasto rozwijamy, smarujemy masą grzybową, posypujemy serem. Rozcinamy na pół wzdłuż długiego boku. I każdą połówkę zginamy na pół. Tniemy radełkiem lub nożem paski pionowo szerokości dowolnej, np. 2 cm. Nie rozdzielamy przed pieczeniem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut (do zezłocenia). Wyciągamy, studzimy i rozdzielamy już nożem na pojedyncze paszteciki. Idealnie komponują się z barszczem. Polecam.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...