Polecam Wam gorąco przepyszne drożdżowe rogaliki, które można nadziewać czym się tylko zamarzy. Przepis znalazłam na tej stronie. Jest autorstwa Ewy Wachowicz. Szukajcie rogalików z marmoladą.
Zmieniłam tylko śmietanę na jogurt i zrobiłam z połowy porcji. Dałam też inne nadzienie.
Wyszło mi 16 sporych rogalików.
Składniki:
1,5 szkl. mąki
1 jajko
1/2 kostki margaryny
szczypta soli
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Nadzienie:
8 śliwek
8 kostek czekolady mlecznej
cukier puder do posypania
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki. Kostki czekolady przekrawamy na pół.
Drożdże rozcieramy z cukrem i jogurtem. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jajko, szczyptę soli i roztarte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godzinki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg i dzielimy na 16 trójkątów. Na każdy u podstawy nakładamy po 1/2 śliwki i 1/2 kostki czekolady ukrytej w jej wgłębieniu i zwijamy w stronę szpica. Układamy na blaszce. Pieczemy do zezłocenia w 180 stopniach. Mniej więcej 20-25 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Warto je zrobić, bo ciasto jest genialne. Nie jest jednak słodkie, więc jak lubicie bardzo słodkie, to nadzienie musi być z odpowiednią dawką cukru. Idealna będzie więc marmolada albo krem czekoladowy.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach
Świetny pomysł z tymi śliwkami :)
OdpowiedzUsuńPati, ciasto jest przesuperowe :-) mięciutkie, pulchniutkie, no mniam. Polecam :-)
UsuńPyszne rogaliki! Nadzienie śliwkowe jest na pewno pyszne, to mój ulubiony owoc :)
OdpowiedzUsuńŚliwka pycha, ale ta czekolada... mmmmm :-)
Usuńprzesliczne te rogaliki..:)
OdpowiedzUsuń3 najładniejsze z całej blachy moich koślawych wyczynów ;-) na szczęście nadrabiają smakiem ;-)
Usuń