niedziela, 4 sierpnia 2013

Pyszne drożdżowe rogaliki ze śliwkami z czekoladą

Polecam Wam gorąco przepyszne drożdżowe rogaliki, które można nadziewać czym się tylko zamarzy. Przepis znalazłam na tej stronie. Jest autorstwa Ewy Wachowicz. Szukajcie rogalików z marmoladą.

Zmieniłam tylko śmietanę na jogurt i zrobiłam z połowy porcji. Dałam też inne nadzienie.
Wyszło mi 16 sporych rogalików.


Składniki:
1,5 szkl. mąki
1 jajko
1/2 kostki margaryny
szczypta soli
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Nadzienie:
8 śliwek
8 kostek czekolady mlecznej
cukier puder do posypania

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki. Kostki czekolady przekrawamy na pół.

Drożdże rozcieramy z cukrem i jogurtem. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jajko, szczyptę soli i roztarte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godzinki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg i dzielimy na 16 trójkątów. Na każdy u podstawy nakładamy po 1/2 śliwki i 1/2 kostki czekolady ukrytej w jej wgłębieniu i zwijamy w stronę szpica. Układamy na blaszce. Pieczemy do zezłocenia w 180 stopniach. Mniej więcej 20-25 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Warto je zrobić, bo ciasto jest genialne. Nie jest jednak słodkie, więc jak lubicie bardzo słodkie, to nadzienie musi być z odpowiednią dawką cukru. Idealna będzie więc marmolada albo krem czekoladowy.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach

  Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tymi śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pati, ciasto jest przesuperowe :-) mięciutkie, pulchniutkie, no mniam. Polecam :-)

      Usuń
  2. Pyszne rogaliki! Nadzienie śliwkowe jest na pewno pyszne, to mój ulubiony owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. 3 najładniejsze z całej blachy moich koślawych wyczynów ;-) na szczęście nadrabiają smakiem ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...