sobota, 14 grudnia 2013

Ciastka z ananasem i niespodzianką

Ostatnio tak wiele się u mnie dzieje, że czas pędzi bez opamiętania i nie nadążam. Na szczęście same dobre rzeczy, więc się z tego ogromnie cieszę. W przerwach w tym szalonym biegu coś fajnego się ugotuje lub upiecze, bo bez kuchni nie da się żyć :-) Proponuję dziś bardzo prosty deser, a niezwykle efektowny. Smakuje niebiańsko :-)



Przepis stąd

Składniki:

1-2 opakowania ciasta francuskiego
1-2 puszki ananasa w zalewie
cukier puder
dowolne dżemy/marmolady/nutella/rodzynki moczone w alkoholu itp. (to już moja innowacja)

Plastry ananasa odsączamy z zalewy. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła szersze od plastra ananasa o jakiś 1 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Układamy po jednym plastrze owocu, boki ciasta zawijamy na boki ananasa i lekko sklejamy, żeby się nie zsunęły. Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu (nie jest to obowiązkowe). wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy do zezłocenia ciasta (ok. 15 minut). Wyciagamy na kratkę, studzimy i jeśli mamy ochotę na mieszankę smaków, to proponuję w każdą dziurkę nałożyć po łyżeczce ulubionego dżemu lub nutelli. Ja dawałam krem z dyni, czekoladę i wiśnie w galarecie. Pycha :-)

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...