Przepis własny
Składniki
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
2 jajka
2 łyżki masła
3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
borówki
cukier puder do posypania
Mieszamy składniki suche, dodajemy pozostałe i dokładnie je łączymy. Przekładamy do formy, większej miski itp., posypujemy borówkami, delikatnie wciskamy je w ciasto.
Ustawiamy mikrofalę na najwyższą moc (u mnie 600 wat i użyłam dość głębokiej miski) i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut.Jeżeli wasza mikrofala ma wyższą moc i użyjecie jakiejś formy o dużej średnicy, to czas trzeba skrócić. Najlepiej nastawić na 8 minut i sprawdzić ciasto. Jeśli będzie jeszcze surowe, to nastawić kolejne 8 minut.
Zostawiamy ciasto do ostygnięcia, przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem.
Do pieczenia można też użyć kubków, foremek na muffinki itp. naczyń, byle nadawały się do mikrofali.
Ciasto można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (sprawdzać patyczkiem). Warto wówczas dać dużo owoców i zrobić tylko cienki spód.
Smacznego!
Wspaniałe ciasto, porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Smacznego! Miło, że mnie odwiedziłaś :-)
UsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper takie ciacho, spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuń