Przepis własny
Składniki (na mały torcik)
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy, następnie po jednym żółtku i na końcu po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. Przekrawamy na 2 blaty.
Dodatki:
1 duży słoiczek kaszki mlecznej dla dzieci
1 duży słoiczek przecieru owocowego dla dzieci
1 brzoskwinia
1 opakowanie masy marcepanowej
dekoracje
Kaszka to masa, którą przekładamy torcik, do środka dajemy także drobno pokrojoną brzoskwinię. Cały tort na wierzchu smarujemy przecierem owocowym, na który nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową. Dekorujemy dowolnie. Z masy marcepanowej można zrezygnować i po prostu posypać przecier tartymi ciasteczkami dla dzieci albo udekorować owocami, np. malinami. Wszystko zależy od dostępności produktów i tego, co nasze dziecko może jeść bez obowy, że dostanie uczulenia.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji

Przepiękny torcik:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję też za udział w akcji i zapraszam do mnie http://przepisynawidelcu.blogspot.com/