tortilla
(1 sztuka)
3
dojrzałe pomidory
8
plasterków wędliny drobiowej (np. wędzonego indyka)
garść
mieszanki startych serów
oliwa
z oliwek
ząbek
czosnku
mieszanka
ulubionych ziół (np. do sałatek)
rukola
(według uznania)
sól,
pieprz
Przygotowanie
Pomidor
obieramy ze skórki, usuwamy nasionka, kroimy w drobną kosteczkę. Następnie
lekko dusimy ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie z oliwek. Kiedy ma konsystencję
sosu, dodajemy zioła do smaku, sól i pieprz. Smarujemy nim tortillę (którą
wcześniej lekko podgrzewamy według przepisu na opakowaniu). Plasterki wędliny
zwijamy w ruloniki, pozostałe pomidory kroimy w cząstki, posypujemy ulubioną przyprawą
i układamy wszystko na tortilli. Posypujemy startym serem i wsadzamy do ciepłego
piekarnika na kilka minut aż ser stopnieje. Posypujemy wszystko świeżą rukolą.
Danie
można jeść jak pizzę albo zwinąć tortillę i podawać z sosem pomidorowym lub
czosnkowym. Idealna potrawa na wiosnę :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)