piątek, 3 lutego 2012

Wiosenna tortilla na dwa sposoby

Składniki na jedną porcję:

tortilla (1 sztuka)
3 dojrzałe pomidory
8 plasterków wędliny drobiowej (np. wędzonego indyka)
garść mieszanki startych serów
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
mieszanka ulubionych ziół (np. do sałatek)
rukola (według uznania)
sól, pieprz

Przygotowanie

Pomidor obieramy ze skórki, usuwamy nasionka, kroimy w drobną kosteczkę. Następnie lekko dusimy ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie z oliwek. Kiedy ma konsystencję sosu, dodajemy zioła do smaku, sól i pieprz. Smarujemy nim tortillę (którą wcześniej lekko podgrzewamy według przepisu na opakowaniu). Plasterki wędliny zwijamy w ruloniki, pozostałe pomidory kroimy w cząstki, posypujemy ulubioną przyprawą i układamy wszystko na tortilli. Posypujemy startym serem i wsadzamy do ciepłego piekarnika na kilka minut aż ser stopnieje. Posypujemy wszystko świeżą rukolą.

Danie można jeść jak pizzę albo zwinąć tortillę i podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Idealna potrawa na wiosnę :-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...