Paczka mrożonego szpinaku w liściach
pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
4 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
ser gorgonzola (albo inny ser pleśniowy) lub feta
ciasto francuskie
300 ml jogurtu naturalnego
1 duże jajko
oliwa
ulubione przyprawy
Szpinak rozmrażamy, dusimy na oliwie ze zmiażdżonym
czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem (tradycyjnie dorzucam moją ulubioną
mieszankę przypraw do sałatek). Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone
pomidory, pokruszony ser gorgonzola lub pokrojoną fetę i całość przekładamy do
formy z ciastem. Posypujemy orzechami. Jogurt mieszamy z jajkiem, doprawiamy i
zalewamy masę szpinakową.
Całość pieczemy w 190 stopniach przez około 45 minut. Ostatnie
15 minut tylko spód.
Mniam :)
OdpowiedzUsuń