niedziela, 27 maja 2012

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami







Paczka mrożonego szpinaku w liściach
pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
4 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
ser gorgonzola (albo inny ser pleśniowy) lub feta
ciasto francuskie
300 ml jogurtu naturalnego
1 duże jajko
oliwa
ulubione przyprawy

Ciastem francuskim wykładamy formę na tartę, łącznie z brzegami (na około 2–3 cm).
Szpinak rozmrażamy, dusimy na oliwie ze zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem (tradycyjnie dorzucam moją ulubioną mieszankę przypraw do sałatek). Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, pokruszony ser gorgonzola lub pokrojoną fetę i całość przekładamy do formy z ciastem. Posypujemy orzechami. Jogurt mieszamy z jajkiem, doprawiamy i zalewamy masę szpinakową.
Całość pieczemy w 190 stopniach przez około 45 minut. Ostatnie 15 minut tylko spód.

Do szpinaku można dorzucić kawałki usmażonego lub ugotowanego kurczaka/indyka.

SMACZNEGO


Przepis bierze udział w akcji

tarty wytrawne i na słodko

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...