czwartek, 3 lipca 2014

Deser na zimno z serków i galaretek

Deser na zimno, goście chwalili, więc mogę się podzielić przepisem :-) Wykonanie proste, trzeba tylko czasu na to, aby zastygły poszczególne warstwy.


Przepis własny

Składniki

serek Almette wiśnia z żurawiną
serek Almette jabłko z gruszką
1 galaretka cytrynowa (lub gruszkowa)
1 galaretka wiśniowa

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w  200 ml wody i studzimy. Do zimnej wrzucamy serek jabłkowo-gruszkowy i miksujemy. Wlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, żeby masa się ścieła. W tym czasie powtarzamy procedurę z galaretką wiśniową. Jak będziemy mieć zastygniętą pierwszą warstwę, to miksujemy serek wiśniowy z galaretką wiśniową i wlewamy na wierzch warstwy cytrynowej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Można udekorować tartą skórką cytrynową, wiórkami czekoladowymi, bitą śmietaną, cytrynowym kwiatkiem z galaretki itp.

Można oczywiście zrobić warstwy dodatkowe o innych smakach, z wykorzystaniem innych serków twarogowych i przeróżnych galaretek.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...