wtorek, 20 stycznia 2015

Złociste ciasto dyniowe

Ekspresowe ciasto w sam raz przy takiej aurze. Szaro, buro i ponuro, a w domu pachnie pieczonym ciastem - czego nam więcej jeszcze potrzeba, żeby się uśmiechnąć? :-) no może odrobiny kawy :-) Ciasto będzie także pyszne, gdy posmarujemy je dżemem dyniowo-pomarańczowym.


Przepis własny

Składniki:

200 g mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka cukru (można dać mniej)
3 jajka
200 ml oleju rzepakowego
300 g startej na grubych oczkach dyni  (ważona mrożona)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 cukier waniliowy
100 g rodzynek (miałam złociste)

Dynię rozmrażamy na sitku, aby cała woda odciekła. Składniki sypkie mieszamy razem, płynne razem, a potem łączymy dokładnie ze sobą, mieszamy z dynią i przelewamy do foremki. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut (sprawdzać patyczkiem).

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

Karnawałowe Słodkości!

8 komentarzy:

  1. Idealny przepis na wykorzystanie zamrożonej w sezonie dyni. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę kawałeczek do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynia jest niesamowicie zdrowa, dlatego połączenie świetnego smaku z korzyściami zdrowotnymi jest czymś idealnym w słodkiej gastronomii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Uwielbiam dynie pod każda postacią, ale cista dyniowego jeszcze nigdy nie jadłam. Jak tylko uda mi się ja gdzieś dostać, to wypróbuje ten przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...