poniedziałek, 17 czerwca 2013

Lody bananowe

Co zrobić ze zbyt dojrzałymi bananami? Można muffinki, keksy, ciasteczka itp., ale można też LODY :-) Inspiracja stąd.



Składniki (na 4 małe pucharki):

2 duże bardzo dojrzałe banany
2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
skórka pomarańczowa do dekoracji
miód (według uznania)

Banany kroimy w plastry i wrzucamy do zamrażarki na noc. Chwilę (tak pewnie pół godziny) przed podaniem wyciągamy je, aby odtajały i dały się zblendować. Ja wsadziłam je na moment do mikrofali na rozmrażanie, żeby przyspieszyć. Blendowanie daje nam efekt kremowej konsystencji. Dosypałam kakao, aby troszkę przełamać smak banana. Osładzamy miodem według uznania. Bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych lodów.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...