wtorek, 11 czerwca 2013

Tarta pieczarkowo-brokułowa na żytnim spodzie

Tarta to potrawa, która nigdy się nie nudzi. Można zmieniać rodzaje ciasta, składniki do nadzienia, smaki. Może być słodka, słona, ostra. Tym razem w roli głównej pieczarki, brokuły i ciasto z mąki żytniej.


Przepis własny

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki otrębów żytnich
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki margaryny
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
500 g pieczarek
2 kabanoski drobiowe (ilość w zasadzie dowolna, można też nie dawać)
kilka różyczek brokuła (świeżego gotowanego lub mrożonego)
2 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka tartego parmezanu
sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek


Ze składników zagniatamy ciasto. Jest dość lepkie. Wyklejamy nim foremkę na tartę i podpiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można też wykorzystać foremki na tartaletki i np. każdy z gości będzie miał swoją malutką tartę :-)

W tym czasie umyte kapelusze pieczarek kilka minut podduszamy na patelni bez tłuszczu. Podprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Kabanosy kroimy na grubsze plasterki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką.

Na podpieczony spód układamy czapki pieczarek, posypujemy kabanoskami, układamy różyczki brokuła i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Można też posypać wierzch tartym żółtym serem 15 minut przed wyjęciem tarty.


Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji



2 komentarze:

  1. z pewnością jest pyszna :) Szkoda tylko, że nie w postaci tartaletek :) Mimo wszystko dziękuję za udział w akcji! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, nie posiadam takich foremek :( i zastanawiałam się, czy tarta nadaje się na Twoją akcję. Dzięki za dodanie :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...