Jestem fanką lodów, więc nie będę się rozpisywać o tej miłości ;-) lepiej się nimi delektować, niż o nich dyskutować ;-) Inspiracja taka jak w przepisie na lody truskawkowe
Przepis własny
Składniki
duży kubek śmietany 30%
4 łyżki jogurtu greckiego
ok. 1,5-2 szklanki jagód (od ilości zależy kolor i intensywność smaku)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (miałam z Lidla o pojemności 397 g)
Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze schłodzone, najlepiej niech postoją noc w lodówce. Jagody blendujemy sobie delikatnie. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko skondensowane, ubijamy i na końcu dodajemy zblendowane jagódki. Dokładnie miksujemy. Gdyby smak lodów był za mało jagodowy, to możemy dodać jeszcze więcej jagódek.
Wersja do maszyny: wrzucamy całą masę i nastawiamy na czas według instrukcji, u mnie około 45 minut. Potem przekładamy do pojemnika i wsadzamy do zamrażarki na ok. 2 godzinki, jeśli chcemy, aby były bardziej zmrożone. Podajemy w pucharkach.
Wersja do zamrażarki: masę przekładamy do pojemników i wsadzamy do zamrażarki na kilka godzin. Przez pierwsze 3-4 godziny wyciągamy mniej więcej co godzinkę i dokładnie mieszamy/blendujemy całość, aby nie powstało za dużo kryształków lodu. Podajemy w pucharkach.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach
Pycha! A ja wczoraj pyknęłam truskawkowe, maszynowe - nie były złe ;)
OdpowiedzUsuńtruskawkowe love :-)
Usuńpyszne;)) dzięki za dodanie ich do akcji jagodowej:)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń