środa, 26 czerwca 2013

Lody jagodowe

Jestem fanką lodów, więc nie będę się rozpisywać o tej miłości ;-) lepiej się nimi delektować, niż o nich dyskutować ;-) Inspiracja taka jak w przepisie na lody truskawkowe



Przepis własny

Składniki

duży kubek śmietany 30%
4 łyżki jogurtu greckiego
ok. 1,5-2 szklanki jagód (od ilości zależy kolor i intensywność smaku)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (miałam z Lidla o pojemności 397 g)

Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze schłodzone, najlepiej niech postoją noc w lodówce. Jagody blendujemy sobie delikatnie. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko skondensowane, ubijamy i na końcu dodajemy zblendowane jagódki. Dokładnie miksujemy. Gdyby smak lodów był za mało jagodowy, to możemy dodać jeszcze więcej jagódek.

Wersja do maszyny: wrzucamy całą masę i nastawiamy na czas według instrukcji, u mnie około 45 minut. Potem przekładamy do pojemnika i wsadzamy do zamrażarki na ok. 2 godzinki, jeśli chcemy, aby były bardziej zmrożone. Podajemy w pucharkach.

Wersja do zamrażarki: masę przekładamy do pojemników i wsadzamy do zamrażarki na kilka godzin. Przez pierwsze 3-4 godziny wyciągamy mniej więcej co godzinkę i dokładnie mieszamy/blendujemy całość, aby nie powstało za dużo kryształków lodu. Podajemy w pucharkach.
 
Smacznego!


Przepis bierze udział w akcjach
 

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...