piątek, 28 czerwca 2013

Rolada drożdżowa z musem truskawkowym

Bardzo lubię rolady drożdżowe przekładane owocami, dżemami lub mokrymi musami, ponieważ na długo zachowują swoją miękkość i delikatność smaku :-) U mnie nadal sezon truskawkowy, więc i rolada z tymi owocami w roli głównej.


Przepis własny

Składniki

Ciasto
300 g mąki tortowej
3/4 opakowania drożdży instant (14 g)
1/2 szklanki cukru
½ łyżeczki soli
50 g margaryny (lub masła)
100 ml mleka kokosowego (lub zwykłego)

Nadzienie
ok. 1/2 kg truskawek
cukier do dosłodzenia


Składniki suche dokładnie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką (albo dłonią) w wysokiej misce. Mleko podgrzewamy delikatnie, margarynę topimy. Ciepłe, ale nie gorące, wlewamy powoli do sypkich składników i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i będzie swobodnie odchodzić od rąk. Pamiętajmy jednak, że ma być mięciutkie. Odkładamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).

Truskawki delikatnie miksujemy, aby uzyskać gęstą masę, i dosładzamy, jeśli potrzebujemy bardziej słodkie.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na prostokąt.  Smarujemy musem z truskawek, zwijamy w rulon i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut (zależy od piekarnika), aż rolada nabierze złotego koloru.

Jeśli chcemy zrobić dekorację, to na etapie wałkowania wykrawamy z fragmentu ciasta kilka kwiatuszków lub serduszek i w każdy wciskamy połówkę truskawki. I takie ciasteczko układamy an wierzchu rolady.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...