Bardzo lubię rolady drożdżowe przekładane owocami, dżemami lub mokrymi musami, ponieważ na długo zachowują swoją miękkość i delikatność smaku :-) U mnie nadal sezon truskawkowy, więc i rolada z tymi owocami w roli głównej.
Przepis własny
Przepis własny
Składniki
Ciasto
300 g mąki
tortowej
3/4 opakowania
drożdży instant (14 g)
1/2 szklanki
cukru
½ łyżeczki
soli
50 g margaryny (lub masła)
100 ml mleka
kokosowego (lub zwykłego)
Nadzienie
ok. 1/2 kg truskawek
cukier do dosłodzenia
cukier do dosłodzenia
Składniki
suche dokładnie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką (albo dłonią) w wysokiej
misce. Mleko podgrzewamy delikatnie, margarynę topimy. Ciepłe, ale nie gorące,
wlewamy powoli do sypkich składników i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i
będzie swobodnie odchodzić od rąk. Pamiętajmy jednak, że ma być mięciutkie. Odkładamy w misce przykrytej ściereczką w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Truskawki delikatnie miksujemy, aby uzyskać gęstą masę, i dosładzamy, jeśli potrzebujemy bardziej słodkie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy musem z truskawek, zwijamy w rulon i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut (zależy od piekarnika), aż rolada nabierze złotego koloru.
Jeśli chcemy zrobić dekorację, to na etapie wałkowania wykrawamy z fragmentu ciasta kilka kwiatuszków lub serduszek i w każdy wciskamy połówkę truskawki. I takie ciasteczko układamy an wierzchu rolady.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Truskawki delikatnie miksujemy, aby uzyskać gęstą masę, i dosładzamy, jeśli potrzebujemy bardziej słodkie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy musem z truskawek, zwijamy w rulon i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut (zależy od piekarnika), aż rolada nabierze złotego koloru.
Jeśli chcemy zrobić dekorację, to na etapie wałkowania wykrawamy z fragmentu ciasta kilka kwiatuszków lub serduszek i w każdy wciskamy połówkę truskawki. I takie ciasteczko układamy an wierzchu rolady.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Świetny dekor!
OdpowiedzUsuńDekor wielkości rolady ;-) to taka rolada w roladzie;-) ale fajnie wyglądał
UsuńPięknie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki Klaudio :-) fajnie, że mnie odwiedziłaś. Częstuj się :-)
UsuńŚliczne są te drożdżowe kwiatuszki:-)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne :-)
Usuń