czwartek, 16 stycznia 2014

Ciasteczka z kaszki ryżowej

Długo nie miałam czasu na eksperymenty w kuchni, właściwie nadal go nie mam. Dzisiejsza chwila jest wykradziona ;-) Wymyśliłam sobie własną wersję popularnych ciastek z kaszki dla dzieci. Powód: trzeba się pozbyć nadmiarów ;-) Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.


Przepis własny

Składniki:

180 g kaszki ryżowej brzoskwiniowej Bobovita (uwaga: ma w sobie cukier)
100 g miękkiego masła
100 g płatków owsianych zwykłych
150 g jogurtu naturalnego greckiego
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
kilka kostek białej czekolady
esencja waniliowa
kolorowe posypki do dekoracji
opcjonalnie 2 łyżki cukru dla dużych łasuchów
opcjonalnie kilka kostek czekolady mlecznej

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby powstała zwarta masa. Robimy z niej kulki, układamy na blaszce i w każdą delikatnie wciskamy posypkę. Wychodzi ok. 20 sztuk. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut do zezłocenia.
Wersja druga: czekoladę rozpuszczamy i polewamy ciasteczka. Czekamy aż zastygnie i wcinamy ;-)

Polecam!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...