czwartek, 27 września 2012

Rogaliki z masłem orzechowym

Mam potworne zaległości blogowe :( Nie wiem, czy uda mi się je nadrobić. Będę się starała. Cierpię na jesienny brak czasu, zapewne wynikający z tęsknoty za słońcem i ciepełkiem, zwłaszcza w zimne wieczory. Trudno mi nawet siedzieć przy komputerze w mojej zimnej kuchni, bo "marzną mi paluszki" ;-) Czas tak szybko mija, że gotowce i półprodukty panoszą się w moich szafkach i lodówce. Nie powiem, żeby mi to teraz specjalnie przeszkadzało i że cierpi na tym moja potrzeba eksperymentowania, bo ta chyba zapadła już w przedwczesny sen zimowy ;-) Natomiast dzięki temu stanowi odkryłam kilka całkiem ciekawych smaków ;-) I tak pomyślałam, że się nimi podzielę, bo przecież na pewno nie jestem wyjątkiem i część z Was także korzysta z pewnych spożywczych udogodnień.

Pierwszym moim odkryciem było gotowe ciasto drożdżowe. Owszem, może nie do końca przypomina domowe pachnące wyrośnięte ciasto, ale rogaliki wychodzą z niego bardzo smaczne. A jak się ma w lodówce zbywający słoik masła orzechowego, to tym bardziej zakup takiego ciasta jest pożądany, a jak się do tego doda spotkanie z przyjaciółmi - to już w ogóle jest to strzał w 10 (no chyba że ma się dużo czasu na pichcenie, to warto ciasto zrobić samemu).




Składniki:
opakowanie ciasta drożdżowego (kupiłam w Lidlu)
słoik masła orzechowego
brązowy cukier do posypania
odrobina mleka




Ciasto kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie wykrawamy z niego tyle trójkątów, ile się nam uda. Na każdy trójkąt przy podstawie nakładamy po sporej łyżeczce masła orzechowego. Zwijamy w stronę szpica i formujemy rogalik. Smarujemy odrobiną mleka, posypujemy cukrem i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż  ładnie zbrązowieją. Są pyszne.



A w trakcie pieczenia rogalików i ich późniejszego studzenia udało mi się zrobić mały bucik dla synka przyjaciół z okazji chrztu. No więc teraz się chwalę :-) Zwykle przy pieczeniu ciast powstają w mojej kuchni różne różności, więc może jeszcze kiedyś coś dorzucę do przepisu na pyszne ciasto.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...