czwartek, 17 stycznia 2013

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Uwielbiam makarony z sosami. To moja zguba. Beatka z bloga szczur w antykwariacie nazywa mnie "makaroniarą" ;-) co doskonale oddaje moją słabość do włoskich dań. Dziś proponuję przygodę ze szpinakiem i gorgonzolą.


Składniki (na 4 porcje):
paczka mrożonych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
pieprz
sól
przyprawa do sałatek Prymatu
opakowanie łagodnej gorgonzoli (kupiłam w Biedronce)
orzechy włoskie
dowolny makaron
parmezan do posypania

Szpinak odparowujemy na patelni, następnie wyciskamy czosnek, dodajemy oliwę, przyprawiamy i podsmażamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy gorgonzolę pokrojoną w mniejsze kawałki i podduszamy całość aż ser się rozpuści. Wsypujemy garść pokrojonych orzechów włoskich. Mieszamy i podajemy z makaronem. Można posypać tartym parmezanem.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach

>

1 komentarz:

  1. Makaroniarka:) Jak wiesz, to słowo również mnie określa;) Dziś jadłam... makaron:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...