środa, 1 maja 2013

Gulasz wołowy z warzywami

Rzadko w mojej kuchni pojawia się mięso wołowe, ponieważ nie lubię mięsa krwistego, a żeby wołowina była ugotowana czy upieczona do miękkości potrzeba sporo czasu. Tym razem jednak skusiłam się na gulasz wołowy z warzywami. Czasem potrzebna jest odmiana i odpoczynek od drobiu ;-)



Przepis własny

Składnik:

500 g mięsa wołowego
2/3 paczki włoszczyzny krojonej (albo pokrojone w słupki 2  marchewki, 1 pietruszka, 1/2 pora)
1 cebula
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
czosnek (1 zmiażdżony ząbek)
papryka czerwona (1 łyżeczka)
przyprawa do gulaszu Prymatu (2-3 łyżeczki)
woda (do zalania mięsa)

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na gorącą patelnię i podsmażamy bez tłuszczy przez chwilę, aby straciło surowy kolor ;-) Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dorzucamy do mięsa. Zalewamy całość wodą ok. 3 cm powyżej poziomu mięsa, doprawiamy i gotujemy na małej mocy ok. 2 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Gdyby za dużo wody się wygotowało, to dolewamy trochę. Chodzi nam o zrobienie mięsa z sosem :-) Po tym czasie wyciągamy kawałek i sprawdzamy, czy jest miękkie. Jeśli nie, to jeszcze gotujemy i powtarzamy procedurę ;-) Jeśli jest miękkie, to dorzucamy warzywa, doprawiamy dodatkowo, jeśli jest taka potrzeba, i gotujemy razem 15 minut. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do gulaszu, mieszając. W ten sposób delikatnie zagęścimy sos. Gotowe :-) Możemy podawać z ryżem/ziemniakami/kaszą lub z chlebem ziarnistym/bagietką/bułką.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach

Akcja Kolacja

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...