środa, 29 stycznia 2014

Ciasto ananasowe z mascarpone i orzechami w czekoladzie - PYCHA!

Fantastyczne ciacho. Wprawdzie kaloryczne, ale jeden kawałek nikomu jeszcze nie zaszkodzi. Spód bardzo oryginalny, wilgotny, do tego delikatny kremik z mascarpone, a wszystko zwieńczone boską czekoladą. No idealne :-)


Przepis z podań ustnych ;-)


Składniki

Ciasto:
1 duża puszka ananasów (lub 2 małe)
250 g mąki żytniej
200 g cukru
2 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa:
400 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (lub 2-3 zależy od gustu)
2 łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
1 budyń waniliowy
mleko

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
70 g masła
1 łyżka mleka
200 g mieszanki orzechów

Ananasy razem ze sokiem miksujemy i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni (bez termoobiegu), wsadzamy ciasto i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40 minut. Ciasto wychodzi dość wilgotne, ale nie będzie surowe na patyczku, jeśli sprawdzimy przed wyjęciem z piekarnika.

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wanilią. Budyń gotujemy na 2/3 porcji mleka z przepisu. Przestudzony (ale nie zimny) dokładnie łączymy z masą serową. Wykładamy na zimne ciasto.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Na masie rozrzucamy orzechy i polewamy czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...