środa, 22 maja 2013

Pyszne zdrowe muffinki z rodzynkami

Muffinki były pieczone dla dwóch małych alergików i zniknęły tak szybko, że udało mi się ocalić tylko jedną do zdjęcia ;-) Wyszły naprawdę pyszniutkie i tym bardziej jestem z nich dumna :-)


Przepis własny

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki z orkiszu
1/2 szklanki otrąb żytnich
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika/cynamonu
1,5 szklanki tartych jabłek
1 jajko
rodzynki (według uznania, ja dałam 2 garście)

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, zalewamy łyżką wody i kilka minut dusimy aż puszczą sok, odstawiamy i studzimy. Składniki suche mieszamy ze sobą, wbijamy jajko, wlewamy olej i łączymy z suchymi. Na koniec dodajemy jabłka i rodzynki i mieszamy razem. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości; ciasto nie urośnie bardzo. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka (u mnie 20 minut). Z tej porcji wyszło mi 15 babeczek.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach

4 komentarze:

  1. Wspaniałe muffinki wymyśliłaś! Zrobię takie, tylko jaja się pozbędę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, czy wyszły i smakowały :-)

      Usuń
  2. czy jabłka daje się z tym sokiem, czy trzeba je odsączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dawałam wszystko, ale jeśli będzie ci się wydawać, że ciasto jest zbyt płynne, to można dodać jeszcze trochę płatków owsianych, one wciągną wszystko ;-) jabłka są różne, moje akurat nie miały dużo soku po chwilce duszenia.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...