Absolutnie pyszna tarta na zatrzymanie zapachów wiosny i lata, słońca, wiatru we włosach, świeżych owoców i chęci do życia :-)
Przepis na ciasto stąd, a reszta pomysł własny
Składniki
Ciasto
1 szkl. płatków owsianych
1 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju rzepakowego
1/2 szkl. wody
Nadzienie
rabarbar (ok. 4 duże laski)
3 łyżki cukru
Posypka
100 g mielonych migdałów ze skórką
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki i zasypujemy cukrem.
Mieszamy składniki sypkie, dolewamy wodę i olej. Wyrabiamy ciasto na
zwartą masę i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie
rozwałkowujemy ciasto ile się uda. Nawijamy na wałek i delikatnie
przenosimy do formy na tartę, rozwijamy i wyklejamy nim formę. Ciasto jest bardzo delikatne.
Składniki na posypkę łączymy ze sobą. Po ściśnięciu w palcach ma się zlepiać w większe kawałeczki.
Spód na tartę podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Rabarbar odsączamy z soku, który wyciekł po zasypaniu cukrem, i wrzucamy na podpieczone ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy dalej ok. 40 minut. Można w trakcie pieczenia delikatnie docisnąć widelcem owoce, aby się bardziej rozpadły pod kruszonką (ja takie lubię akurat).
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Sypią się ohy i ahy z mojego podniebienia!! :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję,
pozdrawiam i zapraszam do siebie,
http://siostraelwa.blogspot.com/
Jak mi miło :-))) będę zaglądać, bo masz sporo fajnych owsianek, które uwielbiam :-)
UsuńŚwietna tarta, te ciasto do mnie przemawia! ;)
OdpowiedzUsuńdo mnie mówiło baardzooo krótko ;-) powiedziałabym, że za krótko ;-)
UsuńUwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem rabarbaru.
OdpowiedzUsuń