Szpinak warzywny (Spinacia oleracea L.) – jest popularną rośliną warzywną, pochodzi najprawdopodobniej z południowo-zachodniej Azji. Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Jednak ze względu na znaczną zawartość kwasu szczawiowego powinien być spożywany w niewielkich ilościach.
Dla mnie najciekawsze było odkrycie, że nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z tarczycą, ponieważ zawiera goitrogeny utrudniające przyswajanie jodu i przez to zaburzające funkcje tego gruczołu. Akurat ja do takich osób należę i jem dużo szpinaku, a nie wiedziałam, że to może mieć niekorzystne oddziaływanie. Warto zatem skorygować dietę.
Przepis własny
Składniki
4 wrapy pełnoziarniste
1 opakowanie szpinaku w liściach
1/2 słoiczka pomidorów suszonych
1 filet z kurczaka
tarta mozzarella (lub inny ser; dowolna ilość)
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, czosnek itp.
Szpinak zamrożony odmrażamy, a świeży myjemy. Dusimy na patelni na oleju z przyprawami. Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i usmażonego wcześniej kurczaka pokrojonego w kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Wrapy podgrzewamy chwilkę na patelni z obydwu stron. Posypujemy jedną stronę serem, wykładamy nadzienie i zwijamy. Przecinamy na pół i podajemy z sosem czosnkowym (np. jogurt naturalny wymieszany ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku).
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuń:-] a najlepsze w tym to, że szybciutko można je sobie wyczarować ;-)
Usuńsuper danie , idealne na obiadek - i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle się dowiaduję, że "zdrowe", to sprawa dość względna ;-)
Usuń