niedziela, 29 września 2013

Ciasto drożdżowe z porzeczkami (bez wyrabiania)

Kolejne fantastyczne ciasto drożdżowe, które na stałe zagościło w mojej kuchni. Robiłam je już na kilka sposobów i zawsze wychodziło pyszne i pulchniutkie. Tym razem z porzeczkami.  Mniam :-)



Przepis stąd

Składniki

Wyższa miska :-)
100 g drożdży świeżych
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 całe jaja
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka oleju
4 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
1 szklanka czerwonych porzeczek (lub inne owoce albo w ogóle bez niczego)
cukier puder do posypania

Składniki wrzucamy do miski według powyższej kolejności. Drożdże trzeba najpierw rozkruszyć. Każdy składnik  rozsypujemy lub polewamy po całości pozostałych. Nie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Można zrobić je na noc i rano upiec. Po odstaniu w lodówce mieszamy dokładnie wszystko, przekładamy do formy, posypujemy owocami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Jest boskie :-)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Drożdżowe i porzeczki? To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nio :-)) dla mnie drożdżowe może być ze wszystkim, byle drożdżowe ;-)

      Usuń
  2. Bardzo zdolne to ciacho i rośnie jak na drożdżach :) Naprawdę pycha, nadziono z suszoną żurawiną zasługuje właśnie na nie. Dla dodatkowej frajdy podkręciłem smak marmoladą wieloowocową, w moim przypadku z Gomaru. Ciasto jest b. dobre i szkoda że rozminąłem się z agrestem bo pasuje do przepisu idealnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...