Przepis dostałam od znajomej i do razu się nim dzielę, bo danie jest bardzo smaczne, proste do zrobienia, niezbyt kaloryczne, a pożywne.
Przepis z podań ustnych
Składniki (na 2 porcje)
Ciasto
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 duże jajko
100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
szczypta soli
Farsz
200 g fileta z kurczaka
1/2 puszki czerwonej fasoli
4 pomidory
2 łyżki kukurydzy(opcjonalnie)
przyprawa do dań meksykańskich
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na odrobinie oleju,
posypany solą, pieprzem i przyprawą do dań meksykańskich. Dorzucamy
odsączoną i wypłukaną z zalewy fasolę z puszki i pomidory pokrojone w
dużą kostkę. Smażymy razem ok. 15 minut i doprawiamy. Następnie całość
miksujemy, ale tak, żeby się nam nie zrobiła papka, tylko odrobinę
lepiej połączył ze sobą składniki. Dodajemy kukurydzę i mieszamy.
Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na 20 minut. Smażymy naleśniki na delikatnie natłuszczonej olejem patelni. Wychodzi 4 bardzo duże naleśniki lub kilka mniejszych.
Naleśniki świeżo smażone smarujemy farszem, zwijamy w rulony i podajemy polane sosem pomidorowym, ketchupem, sosem majonezowym albo czosnkowym. Można je też zapiec posypane serem żółtym.
Smacznego!
To coś dla mnie:) Wypróbuję przepis, czyli zbadam sprawę;)
OdpowiedzUsuńZamieściłam ten przepis z myślą o Tobie :-) wiem, że jesteś fanką naleśników :-)
Usuń