czwartek, 15 maja 2014

Pełnoziarniste naleśniki z kurczakiem z meksykańską nutką

Przepis dostałam od znajomej i do razu się nim dzielę, bo danie jest bardzo smaczne, proste do zrobienia, niezbyt kaloryczne, a pożywne.



Przepis z podań ustnych

Składniki (na 2 porcje)

Ciasto
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 duże jajko
100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
szczypta soli

Farsz
200 g fileta z kurczaka
1/2 puszki czerwonej fasoli
4 pomidory
2 łyżki kukurydzy(opcjonalnie)
przyprawa do dań meksykańskich

Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na odrobinie oleju, posypany solą, pieprzem i przyprawą do dań meksykańskich. Dorzucamy odsączoną i wypłukaną z zalewy fasolę z puszki i pomidory pokrojone w dużą kostkę. Smażymy razem ok. 15 minut i doprawiamy. Następnie całość miksujemy, ale tak, żeby się nam nie zrobiła papka, tylko odrobinę lepiej połączył ze sobą składniki. Dodajemy kukurydzę i mieszamy.

Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na 20 minut. Smażymy naleśniki na delikatnie natłuszczonej olejem patelni. Wychodzi 4 bardzo duże naleśniki lub kilka mniejszych.

Naleśniki świeżo smażone smarujemy farszem, zwijamy w rulony i podajemy polane sosem pomidorowym, ketchupem, sosem majonezowym albo czosnkowym. Można je też zapiec posypane serem żółtym.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. To coś dla mnie:) Wypróbuję przepis, czyli zbadam sprawę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamieściłam ten przepis z myślą o Tobie :-) wiem, że jesteś fanką naleśników :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...