Składniki (według przepisu mojej mamy):
1 kg ogórków
2 l wody
2 czubate łyżki soli
4 ząbki czosnku
korzeń chrzanu
4 ziarnka gorczycy
wiązka kopru
Na te składniki potrzebujemy duży słój powyżej 2 l pojemności albo 2 mniejsze (wtedy wszystkie składniki dzielimy na pół). Ogórki myjemy. Do zimnej wody wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Z kopru zostawiamy same górne części. Czosnek i chrzan obieramy. Do słoja wrzucamy ogórki, czosnek, koper, chrzan, gorczycę i zalewamy wodą z solą. Dobrze jest je od góry obciążyć jakimś talerzykiem szklanym albo miseczką, żeby wszystkie ogórki były w zalewie. Słój przykrywamy ściereczką albo podwójnym papierowym ręcznikiem, zakładamy na nią zwykłą gumkę recepturkę, żeby się trzymała, i odstawiamy w miejsce, w którym nie będzie nam zawadzać. Muszą postać około 10 dni. Z każdym dniem woda będzie się robić bardziej mętna. To dobra oznaka. Można po tygodniu sprawdzić, czy nam odpowiada poziom ukiszenia, jeśli nie, to kisimy dalej. I potem już tylko konsumujemy :-)
Smacznego!
Jaka niespodzianka :-) Bardzo ci dziękuję :-) Miło się wraca z urlopu, gdy czekają takie wiadomości
OdpowiedzUsuń