Składniki
325g mąki pełnoziarnistej
200g niesłodzonego muesli (lub otrębów pszennych, owsianych lub wymieszanych; ja dałam pół takiej mieszanki i pół musli)
opakowanie suchych drożdży - 7g
1 łyżeczka soli
250ml mleka
250ml wody
Wymieszałam ze sobą składniki suche, dolałam mokre, jeszcze raz dokładnie wymieszałam i przełożyłam do foremki. Ciasto wstawia się do zimnego piekarnika i włącza go na 110 stopni. W takiej temperaturze piekło się 45 minut. Następnie temperaturę zwiększa się do 180 stopni i piecze godzinkę. Upieczony i jeszcze gorący chlebek wyciągnęłam na kratkę, aby się wystudził.
Naprawdę warto spróbować :-)
Przepis bierze udział w akcjach
Pyszny chlebek, uwielbiam z ziarenkami ;) Zapraszam do siebie !
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł:) Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu z mojego bloga:)
OdpowiedzUsuńBędzie się często pojawiał na naszym stole :-) Nawet mojemu M. posmakował, co wcale nie jest takie oczywiste ;-)
Usuńdomowy chleb.. najpyszniejszy
OdpowiedzUsuńTo prawda. Szkoda, że prawdziwy chleb w sklepach to ciągle rzadkość i do tego dość kosztowna w porównaniu z chlebopodobnymmi wyrobami.
Usuń