czwartek, 16 sierpnia 2012

Chleb ziarnisty

Przepis znalazłam na blogu Kuchnia z jadalnią. Zaciekawił mnie od razu i jak to bywa w takiej sytuacji musiałam go wypróbować. Chleb wychodzi z gatunku tych ciężkich ziarnistych, z grubą chrupiąca skórką, pachnący cudnie. Po dwóch dniach zaczyna się kruszyć lekko przy krojeniu, ale w niczym to nie przeszkadzało. Podaję składniki zgodne z przepisem na wspomnianym blogu.

Składniki
325g mąki pełnoziarnistej
200g niesłodzonego muesli (lub otrębów pszennych, owsianych lub wymieszanych; ja dałam pół takiej mieszanki i pół musli)
opakowanie suchych drożdży - 7g
1 łyżeczka soli
250ml mleka
250ml wody

Wymieszałam ze sobą składniki suche, dolałam mokre, jeszcze raz dokładnie wymieszałam i przełożyłam do foremki. Ciasto wstawia się do zimnego piekarnika i włącza go na 110 stopni. W takiej temperaturze piekło się 45 minut. Następnie temperaturę zwiększa się do 180 stopni i piecze godzinkę. Upieczony i jeszcze gorący chlebek wyciągnęłam na kratkę, aby się wystudził. 
Naprawdę warto spróbować :-)






Przepis bierze udział w akcjach

Chleb drożdżowy

5 komentarzy:

  1. Pyszny chlebek, uwielbiam z ziarenkami ;) Zapraszam do siebie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci wyszedł:) Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu z mojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie się często pojawiał na naszym stole :-) Nawet mojemu M. posmakował, co wcale nie jest takie oczywiste ;-)

      Usuń
  3. domowy chleb.. najpyszniejszy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Szkoda, że prawdziwy chleb w sklepach to ciągle rzadkość i do tego dość kosztowna w porównaniu z chlebopodobnymmi wyrobami.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...