czwartek, 11 października 2012

Tarta z gruszkami i czekoladą

Gotowe ciasto kruche jest naprawdę dobre, więc spokojnie mogę polecić. Wymyśliłam sobie z niego tartę z gruszkami, a ponieważ lubię czekoladę w ciastach, to i w tym musiało się dla niej znaleźć miejsce.




Składniki
1 opakowanie ciasta kruchego (z Lidla)
5 dużych gruszek
mała puszka gotowej masy czekoladowej
łyżeczka masła
100 g migdałów w płatkach


Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, wycinamy duży kwadrat, tak aby zostało nam trochę ciasta na zrobienie pasków na wierzchu tarty. Kwadratem wykładamy tartę, odcinamy niepotrzebne fragmenty. Masę czekoladową wykładamy na całej tarcie, a na niej układamy ciasno pokrojone w cząstki obrane gruszki. Posypujemy migdałami. Z pozostałej części ciasta wycinamy tyle pasków, ile się nam uda. Układamy je na zmianę na wierzchu tarty (można je nawet delikatnie naciągać). Całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (aż gruszki będą miękkie i ciasto zezłocone). Gdyby góra za szybko zbrązowiała, to można ją przykryć papierem lub folią, które trzeba ściągnąć na kilka minut przed końcem pieczenia, żeby się dopiekły. Tartę trzeba wystudzić i potem można się rozkoszować jej słodkością przy gorzkiej kawce ;-)

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...