sobota, 13 kwietnia 2013

Ekspresowe francuskie z owocami

Wykańczam moje zamrażalnikowe zapasy i tym razem pało na pudełko z brzoskwiniami i resztkę czerwonych porzeczek. Doskonale pasowały mi do ciasta francuskiego i dżemu brzoskwiniowego. Wyszła taka francuska krajanka, która zniknęła szybciej, niż się upiekła, więc zdjęcia tylko sprzed pieczenia ;-)



Przepis własny

Składniki:

1 ciasto francuskie
garść porzeczek
5 brzoskwiń (mogą być też z puszki)
5 łyżeczek dżemu brzoskwiniowego/pomarańczowego/ananasowego itp.

Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, boki lekko zaginamy do środka na ok. 1 cm. Smarujemy dżemem, wygładamy owoce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż ciasto zezłoci się po bokach. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...