sobota, 27 kwietnia 2013

Krem do chleba/ciasta z daktylami, morelami, sezamem, migdałami i pyłkiem kwiatowym :-)

Wiosenne porządki w szafkach kuchenny w rozkwicie. A jak u Was?
Tym razem postanowiłam wszystkie resztkowe produkty ze sobą zmiksować na masełko/krem. Wyszedł ciekawy kremik do smarowania. Już go widzę w cieście francuskim, ale o tym następnym razem, jak wizja się bardziej wyklaruje ;-) Takie miksowanie ze sobą resztkowych ilości bakalii, suszonych owoców, orzeszków itp. jest jak recykling, w kuchni ;-) czasem tych dodatków jest za mało do konkretnej potrawy czy ciasta, a połączone razem mogą nas zaskoczyć efektem :-)


Przepis własny

Składniki:

4 łyżeczki ziaren sezamu
5 łyżeczek płatków migdałowych
7 daktyli
6 suszonych morelek
2 łyżeczki pyłku kwiatowego z miodem
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju rzepakowego
szczypta soli (wg uznania)

Daktyle i morele zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Sezam i płatki migdałowe prażymy na patelni (uwaga, żeby sezam nie sczerniał, bo będzie gorzki) i wrzucamy do blendera. Blendujemy na proszek, dodajemy daktyle, morele, miodek, miodek z pyłkiem, olej i blendujemy na krem. Jeśli będzie za gęste, to dodajemy odrobinę oleju, jeśli za rzadkie, to kolejnego daktyla, morelkę itp. Soli dodajemy do smaku, ile chcemy.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

2 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł! Nie lubię marnować jedzenia, więc jestem fanką kuchennego recyklingu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zbieram ;-) składniki na kolejny kremik ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...