Taki chlebek na winie ;-) różne resztki ziaren, otrębów i mąki, a chlebek superowy. Nam bardzo smakował. Najlepszy jest na ciepło z serkiem kremowym.
Przepis własny
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów owsianych
1 szklanka mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane)
2 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży suchych (7g)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Mieszamy w misce wszystkie składniki suche, dolewamy wodę dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Ciasto wychodzi lepkie. Przekładamy je do keksówek i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. godzinę. Studzimy na kratce. Z tej porcji wychodzi 2 keksówki.
Smacznego!
Mniam, musi być świetny z masłem albo serkiem, pycha!
OdpowiedzUsuńjest pyszny taki cieplutki, zniknął ekspresowo ;-)
UsuńJak to - na winie?
OdpowiedzUsuń:-) Wrzuciłam do niego co się nawinęło, więc "na winie" ;-)
Usuńcudowny zdrowy i domowy <3
OdpowiedzUsuńprzynajmniej wiesz, co jest w składzie ;-)
UsuńMam pytanko.Jakie wymiary powinna mieć keksówka?
OdpowiedzUsuńMoje keksówki mają mniej więcej 9 cm szerokości i 20 cm długości.
UsuńDzięki
Usuń