Nie znalazłam chyba przepisu na ciasto, o którym mogłabym powiedzieć: idealne. Albo przeraża mnie ilość masła, albo ciasto wychodzi za twarde, albo za sypkie. Mam za to fantastyczny przepis (autorstwa Michaela Smitha, zob. http://chefmichaelsmith.com/) na tartę z jabłkami i miodem z ciastem z płatków owsianych. Pomyślałam sobie, dlaczego nie wykorzystać właśnie tego ciasta? Nieco zmieniłam składniki i wyszło naprawdę dobre - świetnie zgrało się z nadzieniem.
Ciasto z płatków żytnich
Składniki:
1 szkl. płatków żytnich
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. oleju roślinnego
1/2 szkl. wody
Mieszamy składniki sypkie, dolewamy wodę i olej. Wyrabiamy ciasto na zwartą masę i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto ile się uda. Nawijamy na wałek i delikatnie przenosimy do formy na tartę, rozwijamy i wyklejamy nim formę, odcinamy kawałki, które wystają poza brzegi. Ciasto jest bardzo delikatne, więc trzeba je ostrożnie wałkować i uważać przy przenoszeniu do formy, żeby się nie pourywało. Jeśli się tak zdarzy, to też nic straconego, bo jest bardzo plastyczne i można też wykładać formę kawałkami. Ciasto dobrze się zlepia.
Dno ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub folią i obciążamy fasolą suchą lub grochem. Ciasto podpiekamy w temperaturze 190 stopni ok. 15 minut.
Nadzienie
(robimy w czasie, kiedy ciasto chłodzi się w lodówce lub dzień wcześniej)Składniki:
1/2 puszki krojonych pomidorów z ziołami
400 g mięsa mielonego z indyka
2 małe cebule
oliwa
przyprawa do pizzy (Prymat)
pieprz, sól
mały kalafior lub 1/2 dużego
Zalewa
180 ml jogurtu naturalnego2 jajka
150 g sera żółtego lub mozzarelli
Kalafior rozdzielamy na małe cząstki, opłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30 minut; najlepiej sprawdzić po 15 minutach od zagotowania, czy robi się miękki, nie powinien się rozgotować).
Cebulę bardzo drobno siekamy, wrzucamy na oliwę i ok. 5 minut podsmażamy, następnie wrzucamy mięso, przyprawy i dalej smażymy. Pod koniec smażenia wlewamy pomidorki z puszki. Dusimy jeszcze około 5 minut. Farsz gotowy. Przekładamy mięso i kalafior na podpieczone ciasto. Zalewamy jogurtem wymieszanym z jajkami i posypujemy startym serem żółtym/mozzarellą.
Pieczemy dalej jeszcze ok. 25 minut.
SMACZNEGO
Przepis bierze udział w akcji
tarty wytrawne i na słodko |
Z płatków jeszcze nie robiłam spodu, ciekawy pomysł:) I bardzo smakowita tarta, jak to tarta:)
OdpowiedzUsuńTyna, dziękuję za odwiedziny :-) ciasto polecam :-)
Usuń