niedziela, 24 czerwca 2012

Tarta z kalafiorem i indykiem

Uwielbiam tarty zarówno owocowe, jak i na słono. To takie danie, które właściwie przyjmie każdy składnik, byle mieć dobre ciasto, które zbierze je w jedną całość. Lubię eksperymentować, łączyć smaki i kolory.
Nie znalazłam chyba przepisu na ciasto, o którym mogłabym powiedzieć: idealne. Albo przeraża mnie ilość masła, albo ciasto wychodzi za twarde, albo za sypkie. Mam za to fantastyczny przepis (autorstwa Michaela Smitha, zob. http://chefmichaelsmith.com/) na tartę z jabłkami i miodem z ciastem z płatków owsianych.  Pomyślałam sobie, dlaczego  nie wykorzystać właśnie tego ciasta? Nieco zmieniłam składniki i wyszło naprawdę dobre - świetnie zgrało się z nadzieniem.



Ciasto z płatków żytnich


Składniki:
1 szkl. płatków żytnich
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. oleju roślinnego
1/2 szkl. wody

Mieszamy składniki sypkie, dolewamy wodę i olej. Wyrabiamy ciasto na zwartą masę i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto ile się uda. Nawijamy na wałek i delikatnie przenosimy do formy na tartę, rozwijamy i wyklejamy nim formę, odcinamy kawałki, które wystają poza brzegi. Ciasto jest bardzo delikatne, więc trzeba je ostrożnie wałkować i uważać przy przenoszeniu do formy, żeby się nie pourywało. Jeśli się tak zdarzy, to też nic straconego, bo jest bardzo plastyczne i można też wykładać formę kawałkami. Ciasto dobrze się zlepia.

Dno ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub folią i obciążamy fasolą suchą lub grochem. Ciasto podpiekamy w temperaturze 190 stopni ok. 15 minut.

Nadzienie

(robimy w czasie, kiedy ciasto chłodzi się w lodówce lub dzień wcześniej)

Składniki:
1/2 puszki krojonych pomidorów z ziołami
400 g mięsa mielonego z indyka
2 małe cebule
oliwa
przyprawa do pizzy (Prymat)
pieprz, sól
mały kalafior lub 1/2 dużego

Zalewa

180 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
150 g sera żółtego lub mozzarelli 


Kalafior rozdzielamy na małe cząstki, opłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30 minut; najlepiej sprawdzić po 15 minutach od zagotowania, czy robi się miękki, nie powinien się rozgotować).

Cebulę bardzo drobno siekamy, wrzucamy na oliwę i ok. 5 minut podsmażamy, następnie wrzucamy mięso, przyprawy i dalej smażymy. Pod koniec smażenia wlewamy pomidorki z puszki. Dusimy jeszcze około 5 minut. Farsz gotowy. Przekładamy mięso i kalafior na  podpieczone ciasto. Zalewamy jogurtem wymieszanym z jajkami i posypujemy startym serem żółtym/mozzarellą.

Pieczemy dalej jeszcze ok. 25 minut.

SMACZNEGO


Przepis bierze udział w akcji

tarty wytrawne i na słodko

2 komentarze:

  1. Z płatków jeszcze nie robiłam spodu, ciekawy pomysł:) I bardzo smakowita tarta, jak to tarta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyna, dziękuję za odwiedziny :-) ciasto polecam :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...