Dziś będzie trochę o babeczkach, takich nietypowych, bo z
przepisu na placek z serwisu: http://www.makecookingeasier.pl/ Podaję zatem składniki i wykonanie za: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/wilgotne-ciasto-cytrynowe-z-kawalkami-bialej-czekolady-i-mielonymi-migdalami/
Przepis bardzo ciekawy, choć nie da się ukryć, że niezwykle
kaloryczny, ale przecież dla takiej małej babeczki można zgrzeszyć ;-)
Składniki:
200 g masła
4 jajka
220 g mielonych migdałów
200 g cukru
1 tabliczka białej czekolady
60 g mąki tortowej
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
Ucieramy masło z cukrem na białą masę. Stale mieszając dodajemy jajka,
mąkę i mielone migdały. Dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą
skórkę oraz drobne kawałki białej czekolady. Dokładnie mieszamy.
Wymyśliłam
sobie, że zrobię z tego ciasta babeczki, więc bierzemy formę na
muffinki, wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości.
Wsadzamy
na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut (tak jak
w oryginalnym przepisie). Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i
wyjmujemy babeczki na kratkę, żeby całkiem wystygły.
Są doskonale słodkim dodatkiem do gorzkiej kawy z pianką :-)
Wpadłam na kawę i muszę przyznać, że smacznie tu u ciebie :} Przepis na babeczki, bardzo mnie zaciekawił. Mniammniam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :-) wpadaj częściej. W weekend będą lody :-) ja czekam na przepis na ciasto czereśniowe u ciebie.
Usuń