wtorek, 5 czerwca 2012

Babeczki migdałowo-cytrynowe z białą czekoladą


Dziś będzie trochę o babeczkach, takich nietypowych, bo z przepisu na placek z serwisu: http://www.makecookingeasier.pl/ Podaję zatem składniki i wykonanie za: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/wilgotne-ciasto-cytrynowe-z-kawalkami-bialej-czekolady-i-mielonymi-migdalami/
Przepis bardzo ciekawy, choć nie da się ukryć, że niezwykle kaloryczny, ale przecież dla takiej małej babeczki można zgrzeszyć ;-)

Składniki:
200 g masła
4 jajka
220 g mielonych migdałów
200 g cukru
1 tabliczka białej czekolady
60 g mąki tortowej
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn

Ucieramy masło z cukrem na białą masę. Stale mieszając dodajemy jajka, mąkę i mielone migdały. Dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobne kawałki białej czekolady. Dokładnie mieszamy.

Wymyśliłam sobie, że zrobię z tego ciasta babeczki, więc bierzemy formę na muffinki, wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości.
Wsadzamy na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut (tak jak w oryginalnym przepisie). Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy babeczki na kratkę, żeby całkiem wystygły. 



Są doskonale słodkim dodatkiem do gorzkiej kawy z pianką :-) 

2 komentarze:

  1. Wpadłam na kawę i muszę przyznać, że smacznie tu u ciebie :} Przepis na babeczki, bardzo mnie zaciekawił. Mniammniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :-) wpadaj częściej. W weekend będą lody :-) ja czekam na przepis na ciasto czereśniowe u ciebie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...