poniedziałek, 11 czerwca 2012

Racuszki bananowe

Uwielbiam banany :-) Owsianka z bananem, koktajl z bananem, ciasto z bananami, banany w sałatce owocowej... Dziś chodziły za mną racuchy z bananami. Przepis powstał przypadkiem, ale czasami przypadki są najlepsze. Bardzo lubię ich chrupiącą delikatność.


Składniki (na 6 racuszków)
1 duży dojrzały banan
1 małe jajko
1/2 szklanki kefiru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 kopiate łyżki mąki
1/2 torebki cukru waniliowego
olej do smażenia (z rozsądkiem)

Banana rozgniatamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy resztę składników, mieszamy bardzo dokładnie i gotowe :-) Pozostaje tylko je usmażyć i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Można je podawać z odrobiną cukru pudru, kleksami gorzkiej czekolady, posypane prażonymi migdałami albo polane miodem. Same w sobie są słodkie, więc trzeba uważać, żeby się nie przesłodzić.

SMACZNEGO!

Przepis bierze udział w akcji
Racuchy wszelkiej maści.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...