Zwykle mam bardzo mało czasu na gotowanie. Jedynie weekendy
czasami rozpieszczają mnie pod tym względem. W mojej kuchni dominują jednak
potrawy proste i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim uniwersalne.
Dziś proponuję bardzo wiosenny przepis z moją ulubioną
cukinią :-)
Składniki na jedną blaszkę (forma okrągła do pizzy):
2 papryki (różne kolory)
1 duża czerwona cebula
250 g pieczarek
1 jogurt naturalny (300ml)
2 jajka
ser żółty starty w ilości dowolnej (może być gotowa
mieszanka serów)
łyżka oliwy
ulubione przyprawy (u mnie czosnek, mieszanka do sałatek,
pieprz i sól)
Wszystko kroimy: cukinię w talarki (zostawiam skórkę),
paprykę w paski, cebulę w kostkę, pieczarki w większe plastry. Dodajemy oliwę i
przyprawy i podduszamy na patelni lub w garnku do miękkości (ważne, żeby się
nie rozgotowały).
Następnie z jogurtu, jajek i sera robimy sos, którym
zalewamy przygotowany farsz. Całość wstawiamy do piekarnika (180 stopni) i
pieczemy aż sos się zetnie i przyrumieni (tak ok. 30 minut w zależności od
piekarnika).
I nasza warzywna „pizza” gotowa. Można ją jeść na
ciepło albo na zimno (np. z bagietką albo z pieczonym filetem z kurczaka). Może
być to danie główne lub zwyczajna przekąska.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)