Składniki:
Tortilla (4 sztuki)
150g filetu z kurczaka
4-6 pieczarek
1 mała młoda cebula
200 g drobno startego sera żółtego
garść świeżej pietruszki
przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
olej do smażenia (1 łyżka)
Fileta, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Zaczynamy od delikatnego podsmażenia cebuli, do której następnie wrzucamy kurczaka i wszystko doprawiamy do smaku. Jak kurczak będzie podduszony, dorzucamy pieczarki. Smażymy, aż pieczarki zmiękną. Na koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę. Farsz gotowy.
Na jedną porcję potrzebujemy 2 tortille i połowę farszu.
Tortille trzeba podgrzać. Bierzemy dużą patelnię, na której ogrzewamy pierwszy
placek z jednej strony ok. 2 minut. To samo robimy z drugim, następnie go
odwracamy i wtedy nakładamy równo farsz, posypujemy serem i przykrywamy drugim
plackiem stroną już podgrzaną do środka i dociskamy. Po ok. 2–3 minutach całość odwracamy
na drugą stronę, aby przypiekł się ten placek, który był na wierzchu. Można to
zrobić łopatką albo przykryć patelnię dużym talerzem i na niego wyrzucić
tortillę i potem tylko ją delikatnie zsunąć na patelnię. Podpiekamy też ok. 2–3
minut. Chodzi nam o uzyskanie ładnego zbrązowienia z każdej strony i o
roztopienie sera w środku, aby scalił oba placki (placki łatwo się palą, więc
trzeba przetestować czas podsmażania w zależności od typu kuchni). Gotowy
placek zsuwamy na deskę i zostawiamy na minutkę, aby ostygł. Kroimy w 4 lub w 8
trójkątów.
Trójkąty można podawać z: lekką sałatką, salsą warzywną,
ketchupem, sosem meksykańskim, czosnkowym itp. Są dobre na ciepło i na zimno.
Nie polecam podgrzewania w mikrofalówce, ponieważ robią się gumowe.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Przepis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)