Składniki
150 g makaronu świderki pełnoziarnistego200-250 g filetu z kurczaka lub indyka
1 duża cebula
1 papryka czerwona
150 g szpinaku mrożonego
zielona cebulka do posypania
przyprawa do kurczaka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Zalewa
200 g jogurtu naturalnego1 jajko
1 łyżka pikantnego ketchupu
ser do posypania starty na drobnych oczkach (wg uznania, np. 100 g)
Filety myjemy, kroimy w paski lub kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy. Cebulę kroimy w piórka, podduszamy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, rozmrożony szpinak, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy (ok. 10 minut). W tym czasie gotujemy makaron i robimy zalewę. Rozbijamy jajko i mieszamy z jogurtem i ketchupem, delikatnie solimy.
Usmażonego kurczaka mieszamy ze szpinakiem i dodatkami, a następnie wrzucamy do tego makaron. Mieszamy i przekładamy do formy na tarty. Polewamy sosem (jeśli ktoś lubi mieć dużo sosu, to proponuję zrobić zalewę z podwójnej porcji). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie posypujemy serem żółtym i zieloną cebulką i zostawiamy jeszcze na chwilę, żeby ser stopniał (5-10 minut). Gotowe.
Tartę można na talerzach polać sosem czosnkowym (mały jogurt naturalny, rozgnieciony ząbek czosnku i łyżeczka majonezu, sól do smaku - wszystko mieszamy razem).
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)