Przyznam szczerze, że dość sceptycznie podeszłam do tego przepisu, ale ciekawość zwyciężyła. Rezultat - genialne ciastko w minutę! Troszkę przerobiłam, dodałam czegoś więcej, czegoś mniej ;-) wyszło super.
Składniki (według mnie na 2 kubki)
1 łyżeczka bardzo miękkiego masła
1 jajko
2 krople esencji waniliowej
2 łyżki cukru trzcinowego
3 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
garść borówek
Sos:
2 łyżeczki dżemu (miałam z owoców leśnych) wymieszane z jogurtem naturalnym w dowolnej proporcji.
Najważniejszy w tym przepisie jest... KUBEK. Nie może być za mały, bo ciasto wypłynie z niego w mikrofalówce. Powinien mieć 2/3 wolnego miejsca. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w kubku i wstawiamy do mikrofalówki, ustawiamy najwyższą moc na ok. 1-1,5 minuty. Dobrze jest kontrolnie obserwować, co się dzieje z rosnącym ciastem, żeby nie za bardzo wypłynęło ;-) Ciasto możemy jeść z kubeczka albo wyjąć na talerz i polać sosem. Pychotka :-)
Z tego przepisu zrobiłam dwa kubki ciasta, choć autorka strony AVERIE COOKS przewidziała jeden, ale myślę, że po podzieleniu na dwa jest to i tak spore ciacho :-)
Smacznego!
Jeden kubek to za mało dla takiego pożeracza ciast jak ja :]
OdpowiedzUsuńMikrofalówka jest duża :-) zmieści się ze cztery naraz :-)
Usuń