sobota, 23 lutego 2013

Grissini z parmezanem

Grissini to długie chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego. Robi się je bardzo szybko, ekspresowo piecze, a jeszcze szybciej zjada. Można je posypywać ziołami, sezamkiem, makiem, parmezanem itp. Przepis, który podaję, znalazłam w swoim starym zeszycie z notką, że pochodzi z Made in Italy Giorgio Locatellego. Robiłam je raz parę lat temu, więc czas najwyższy na powtórkę :-) całkiem udaną. Spróbujcie koniecznie.


Składniki:
50 g niesolonego masła
375 gram mąki pszennej
3 czubate łyżki parmezanu
200 g mleka
10 g drożdży
10 g soli

Masło roztapiamy, wlewamy mleko i podgrzewamy delikatnie, żeby były ciepłe. odstawiamy i wrzucamy drożdże, mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy ze solą i parmezanem, a następnie wlewamy partiami rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz przez chwilę i podobnie odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy cienko, kroimy w pasy szerokie na ok. 1 cm i zwijamy w długie cienkie rureczki. Układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (zależy od piekarnika). Mają nabrać złotego koloru.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe wypieki! Wyglądają naprawdę smakowicie.

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uważam, że nie ma to jak domowe :-) Bo tu nie tylko chodzi o produkt, ale o cały fantastyczny proces pichcenia. Pozdrawiam Cię równie ciepło :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tylko nie stawiaj obok siebie, jak oglądasz wieczorem jakiś film, bo wciągnie Cię to chrupanie bardziej niż fabuła ;-)

      Usuń
  3. Gosai, a wiesz, że przymierzam się do takich paluchów już chyba z pół roku? Jakoś nie mam odwagi... Twoje są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie wierzyłam, że z takiego ciasta można zrobić kruche paluszki, a jednak można :-) Tylko niebezpiecznie wciąga to chrupanie. Wychodzi ich dużo z tej porcji :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...