Składniki (na 4 porcje):
500 g filetów z ryby, np. mintaj (ok. 365 kcal)
2 duże cebule (ok. 99 kcal)
4-5 łyżek ketchupu pikantnego (ok. 55 kcal)
pieprz, sól
1 łyżka oleju (ok. 114 kcal)
ryż (według uznania, np. 2 łyżki surowego mają ok. 96 kcal)
Filety rozmrażamy. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na olej i podsmażamy, dodajemy rybę, doprawiamy i dusimy. Na koniec dodajemy ketchup (można dać mniej lub więcej, według uznania) i jeszcze chwilkę podsmażamy, żeby się przeniknęły smaki. I to wszystko :-) Zwykle jedliśmy ją z wielkimi kromami chleba z masłem, ale to dawne dzieje, teraz proponuję wersję light, czyli z ryżem :-) lub z gotowanymi warzywami.
Danie w sumie ma 633 kcal. Jeśli podzielimy na 4 porcje, to wychodzi nam: 158,25, czyli całkiem fit ;-), a z ryżem 254 z hakiem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
fajny pomysl mial tata, chetnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam na konkurs u mnie na blogu :)
http://notaknaoko.blogspot.ch/2013/03/konkurs.html
A nawet coś tam napisałam :-) pozdrawiam :-)
UsuńRybka super a dla Tatusia brawa ;)
OdpowiedzUsuńTata nie umie gotować ;-) ale ma różne patenty. Może coś jeszcze dodam w przyszłości. Mieliśmy też etap zupka chińska na 100 sposobów ;-)
Usuń