Fantastyczne ciastka. Piekę je dość często. Doskonałe są z orzechów, migdałów albo z kokosami i suszonymi owocami. Zero mąki. Tym razem orzechy laskowe.
Składniki:
300 g mielonych orzechów laskowych
300 g cukru pudru i dodatkowo do obtaczania ciastek
3 białka
1 łyżka miodu
50 g żurawiny suszonej
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier puder i ubijamy razem. Dodajemy miód - ubijamy i na koniec dosypujemy orzechy i żurawinę. Mieszamy łyżką i wstawiamy masę, która jest dość kleista, do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie z masy robimy małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blaszce, spłaszczamy delikatnie. Ciastka muszą mieć odstępy między sobą, ponieważ rozlewają się na boki w trakcie pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce. Do kawusi idealne :-)
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
bardzo interesujące te twoje ciastka! już mam pomysła żeby zrobić pół na pół z mielonymi orzechami i mąką kokosową :)
OdpowiedzUsuńRobiłam też 200 g orzechów i 100 g wiórków kokosowych. Wyszły super, więc testuj koniecznie i daj znać, jak wyszły :-)
Usuńwyglądają idealnie ;) aż ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńte mi wyszły takie akurat :-) czasem bardziej rozlewają się na boki i wtedy są wielgachne ;-) ale tak samo szybko znikają. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam na inne ciasteczka :-0 już u Ciebie też pobuszowałam ;-)
Usuń