wtorek, 12 marca 2013

Ciastka z orzechów laskowych z żurawiną

Fantastyczne ciastka. Piekę je dość często. Doskonałe są z orzechów, migdałów albo z kokosami i suszonymi owocami. Zero mąki. Tym razem orzechy laskowe.


Składniki:
300 g mielonych orzechów laskowych
300 g cukru pudru i dodatkowo do obtaczania ciastek
3 białka
1 łyżka miodu
50 g żurawiny suszonej

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier puder i ubijamy razem. Dodajemy miód - ubijamy i na koniec dosypujemy orzechy i żurawinę. Mieszamy łyżką i wstawiamy masę, która jest dość kleista, do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie z masy robimy małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blaszce, spłaszczamy delikatnie. Ciastka muszą mieć odstępy między sobą, ponieważ rozlewają się na boki w trakcie pieczenia.  Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce. Do kawusi idealne :-)

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

Orzechowa alternatywa mąki

4 komentarze:

  1. bardzo interesujące te twoje ciastka! już mam pomysła żeby zrobić pół na pół z mielonymi orzechami i mąką kokosową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam też 200 g orzechów i 100 g wiórków kokosowych. Wyszły super, więc testuj koniecznie i daj znać, jak wyszły :-)

      Usuń
  2. wyglądają idealnie ;) aż ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te mi wyszły takie akurat :-) czasem bardziej rozlewają się na boki i wtedy są wielgachne ;-) ale tak samo szybko znikają. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam na inne ciasteczka :-0 już u Ciebie też pobuszowałam ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...